całka
Kasia: Witam, czy mogę prosić o pomoc w rozwiązaniu zadania:
∫x √x+x / x2
rozwiązuję to zadanie w ten sposób:
∫x* x0,5 + x/ x2= ∫ x0,5+x/x= ∫x0,5/x + ∫ x/x = ∫ x0,5 * x −1 + 1dx
nie wiem, czy robię to dobrze, ale dochodzę do tego momentu i nie wiem co dalej. Czy ktoś może
mi pomóc?
14 mar 20:53
14 mar 20:59
Kasia: zgadza się
14 mar 21:10
Mila: x>0
| | √x+1 | | x1/2 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | x | | x | | x | |
=∫x
−1/2dx+ln|x|=
=2x
1/2+lnx+C=
=2
√x+lnx+C
14 mar 21:33
Kasia: bardzo dziękuję za pomoc
14 mar 21:46
Mila:
14 mar 22:15