matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stożek
malina:
Proszę o pomoc. Stosunek pola powierzchni całkowitej stożka do pola jego podstawy wynosi
(3+ 2
√
3
)
3
. Oblicz kąt rozwarcia stożka.
πr
2
+ π rl
πr
2
=
(3+ 2
√
3
)
3
πrl =
(3+ 2
√
3
)
3
co dalej ?
14 mar 20:03
Beti:
πr(r+l)
3+2
√
3
=
πr
2
3
r+l
3+2
√
3
=
r
3
3(r+l) = (3+2
√
3
)r 3r + 3l = 3r + 2
√
3
r 3l = 2
√
3
r /:3
2
√
3
l =
r
3
α
r
sin
=
2
l
α
r
sin
=
2
2
√
3
r
3
α
3
√
3
sin
=
=
2
2
√
3
2
α
= 60
o
2
α = 120
o
14 mar 20:11
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick