Problem z odpowiedzią końcową
Alicja: W trójkącie ABC dane są: BC=4cm, AC=2cm, kąt ACB=120. Wyznacz długość odcinka dwusiecznej kata
ACB, zawartego w tym trójkącie. Rozwiązałam to zadanie, lecz wyszły mi dwa wyniki x=23
oraz x=43. Poprawny jest tylko x=43. Dlaczego?
14 mar 19:50
PW: Dwusieczna jest tylko jedna, więc i rozwiązanie może być tylko jedno. Jeżeli ułożone równanie
ma dwa pierwiastki, to trzeba się zastanowić, dlaczego jeden z nich nie jest rozwiązaniem
"sytuacji geometrycznej". Podaj swoje rozwiązanie, to będzie wiadomo.
Stosowałaś dwa razy tw. cosinusów?
14 mar 22:29
Mila:

γ=120
0
Z tw. cosinusów
c
2=2
2+4
2−2*2*4 cos120
0
| | −1 | |
cos1200=cos(180−60)=−cos60= |
| |
| | 2 | |
c
2=4+16+8⇔c
2=28
c=2
√7
z Tw. o dwusiecznej:
e+f=2
√7
2 razy z tw. cosinusów
f
2=d
2+4−2d
e
2=d
2+16−4d odejmuję stronami
f
2−e
2=−12+2d po podstawieniu za f i e
14 mar 23:11