prosta i rownanie okregu
Kuba: Podaj ile miejsc wspolnych ma okrag o rownaniu x2+y2−2x−6y=0 z prosta do ktorej naleza
punkty M=(2009,4012) i N (−50;−106).
26 sie 14:16
Bogdan:
Tworzymy równanie prostej z punktami M i N korzystając z wzoru:
(y − y
1)(x
2 − x
1) = (y
2 − y
1)(x − x
1)
Przyjmujemy: x
1 = −50, y
1 = −106, x
2 = 2009, y
2 = 4012
(y + 106)*2059 = 4118*(x + 50) / : 2059 ⇒ y + 106 = 2(x + 50) ⇒ y + 106 = 2x + 100
Prosta ma więc równanie: 2x − y − 6 = 0
Wyznaczamy środek okręgu S = (x
0, y
0) i długość jego promienia r.
| | 2 | | 6 | |
x0 = |
| = 1, y0 = |
| = 3, S = (1, 3), r = √12 + 32 − 0 = √10 |
| | 2 | | 2 | |
Obliczamy odległość d środka okręgu od prostej:
| | |2*1 − 1*3 − 6| | | 7 | | 7√5 | |
d = |
| = |
| = |
| |
| | √22 + 12 | | √5 | | 5 | |
Jeśli d > r, to prosta i okrąg nie mają punktów wspólnych,
jeśli d = r, to prosta jest styczną okręgu i ma z nim 1 punkt wspólny,
jeśli d < r, to prosta przecina okrąg w 2 punktach.
| | 7√5 | |
Dokończ sam, wiedząc, że r = √10 i d = |
| |
| | 5 | |
26 sie 14:45
Bogdan:
Można też tak:
Po wyprowadzeniu równania prostej w sposób pokazany wyżej otrzymujemy:
2x − y − 6 = 0 ⇒ y = 2x − 6
x2 + (2x − 6)2 − 2x − 6(2x − 6) = 0
x2 + 4x2 − 24x + 36 − 2x − 12x + 36 = 0
5x2 − 38x + 72 = 0
Δ = 1444 − 360 > 0, a więc są 2 rozwiązania, czyli okrąg i prosta mają 2 punkty wspólne.
26 sie 15:22