Tu kluczową rolę odgrywają rysunki z oznaczeniami.
Trójkąty: FSA, ASG, GSB, BSE są przystające.
Trójkąty: FSD, DSK, KSC, CSE są przystające.
| y | r | r2 | ||||
Trójkąty CSE i ESB są podobne, stąd mamy proporcję: | = | ⇒ y = | ||||
| r | x | x |
| 4r2 | ||
Obwód trapezu: L = 4x + 4y = 4x + | ||
| x |
| r2 | ||
x + y = x + | ||
| x |
| 2r | 2r | 2rx | |||||||||||||
tgα = | ⇒ tgα = | ⇒ tgα = | |||||||||||||
| x + y |
| x2 + r2 |
| 4r2 | ||
Trzeba wyznaczyć z ostatniego równania x i wstawić do wzoru na obwód: L = 4x + | ||
| x |
tak powinno to wygladac mordy
| 2r | 2r | |||
tgα = | ⇒ x + y = | (z drugiego rysunku). | ||
| x + y | tgα |
| 2r | 8r | |||
x + y = | / *4 ⇒ 4x + 4y = | |||
| tgα | tgα |
| 8r | ||
Odp.: Obwód L = | ||
| tgα |