Proszę o pomoc
Queen: Oblicz liczbę wszystkich funkcji ze zbioru 8−elementowego na zbiór 4−elementowy.
Pomoże ktoś albo naprowadzi?
14 mar 19:26
PW: Znany jest wzór na liczbę wariacji z powtórzeniami, czyli wszystkich funkcji
f:{1,2,3,...,8}→{1,2,3,4}
Wzór ten liczy również liczbę takich funkcji, które nie są "na", czyli nie przyjmują pewnych
wartości).
Policzmy więc w taki sposób: żeby funkcja była "na", musi mieć w dziedzinie 4 różne liczby
x1, x2, x3 i x4, takie że
f(x1)=y1, f(x2)=y2, f(x3)=y3, f(x4)=y4,
przy czym wartości są różnymi liczbami ze zbioru {1,2,3,4}
Przy wyborze konkretnej czwórki z dziedziny można utworzyć 4! takich funkcji, a dla każdej z
nich pozostałym liczbom z dziedziny można przyporządkować "cokolwiek" spośród {1,2,3,4}
14 mar 20:22
PW: Uwaga: to nie rozwiązanie, jedynie podpowiedź Pomyśl o tym "cokolwiek".
14 mar 20:58