Pole całkowite bryły
amatormatmy: z następującego zadania: przekątna prostopadłościanu ma długość 9, a miara kąta, jaki tworzy
ona ze ścianą boczną wynosi 30stopni. Oblicz pole powierzchni bryły, jeśli jej wysokość jest
równa 3
√5
otrzymałem:
| | 6√17 | |
1) długość krawędzi a=4,5 b= |
| |
| | 2 | |
| | 9√3 | |
2) długość przekątnej ściany bocznej x= |
| |
| | 2 | |
3) pole całkowite Pc=27
√5+27
√17+18
√85
czy ktoś mógłby potwierdzić te wyniki?
jeśli wynik końcowy (Pc) jest prawidłowy to czy jest możliwość skrócenia go?
dzięki za pomoc