Funkcja kwadratowa, pomocyyy :(
LikeitAngel: Naszkicuj wykres funkcji f. Wyznacz jej miejsca zerowe oraz przedziały monotoniczności.
f(x)= {−x2−2x+3 dla x<0
{x2−4x+3 dla x≥0
To równanie tylko nie umiem napisać tego, proszę o pomoc.
14 mar 19:00
staryRafiki: Wiesz jak się rysuje parabole, wyznacza jej wierzchołek i m.z.?
14 mar 19:05
hejjj: wierzchołek to tam gdzie się "zagina" parabola a miejsca zerowe gdzie się przecina z osią x ?
14 mar 19:07
staryRafiki: Dokładnie. Do zapisania monotoniczności potrzebujesz dokładnie wyliczyć miejsce na osi OX,
gdzie znajduje się wierzchołek. Oprócz tego rysujesz sobie delikatnie dwie te parabole, w
układzie współrzędnych. Później pogrubiasz od zera na lewo parabole o pierwszym przepisie(w
zerze pusta kropa na końcu paraboli), a na prawo od zera pogrubiasz parabole o drugim
przepisie funkcji(w zerze pełna kropa, bo tam też jest określona ta f.)
14 mar 19:15
staryRafiki: i jak? podołałeś(aś)?
14 mar 19:40
hejjj: Nie rozumiem
14 mar 19:45
staryRafiki: Pokaże Ci.
14 mar 19:51
staryRafiki: Robię cały czas
14 mar 20:17
staryRafiki: dla x<0 :
−x
2−2x+3=−(x
2+2x−3)=−(x−1)(x+3)
Czyli m.z. to x
1=1 x
2=−3
wierzchołek jest zawsze, dokładnie, między miejscami zerowymi

między −3 a 1 jest −1 => wierzchołek jest w punkcie (−1,y) drugiej współrzędnej znać nie
musimy.
teraz dla x≥0 :
x
2−4x+3=(x−3)(x−1)
M.z. x
3=3 x
4=1 Analogicznie wierzchołek (2,y).
http://scr.hu/0olf/5ehtb
Wobec tego m.z. tej funkcji to x
2=−3, x
4=1, x
3=3
Monotoniczność, widać m.i. z rys.:
x∊(−
∞,−1> ⇒ f↗
x∊(1,2> ⇒ f↘
x∊(2,+
∞) ⇒ f↗
14 mar 20:34
14 mar 20:38