wykaż
Kuba: Wykaż , że w trójkacie prostokątnym gdzie α iβ sa kątami ostrymi, to tgα + tgβ ≥ 2
26 sie 13:47
Bogdan:

β = 90
o − α
tgβ = tg(90
o − α) = ctgα
| | sinα | | sin2α + cos2α | |
tgα + ctgα = |
| + U{cosα}[sinα} = |
| = |
| | cosα | | sinα*cosα | |
| | 1 | | 2 | | 2 | | 2 | |
= |
| * |
| = |
| = |
| ≥ 2 |
| | sinα*cosα | | 2 | | 2sinα cosα | | sin2α | |
sin2α ∊ (0, 1>, sin2α może przyjąć maksymalną wartość 1.
sin2α = 1 ⇒ α = 45
o.
Jeśli α = 45
o, to tgα + tgβ = tgα + ctgα = 1 + 1 = 2.
| | 2 | |
W każdym innym przypadku tgα + tgβ = tgα + ctgα = |
| > 2, bo w mianowniku |
| | sin2α | |
jest liczba ∊ (0, 1).
26 sie 14:02
Bogdan:
Chochlik, poprawiam jeden z zapisów:
| | sinα | | cosα | | sin2α + cos2α | | 1 | |
tgα + ctgα = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | cosα | | sinα | | sinα*cosα | | sinα*cosα | |
26 sie 14:04
Kuba: no to ja doszedłem tylko do U {sin2α + cos2α}{sinα*cosα} a póżniej już tak kombinowałem i
same bzdury wykombinowałem, ale mam nadzieje że za to jakiś 1 pkt dostane.
26 sie 14:05
Kuba: i tak zrozumiałem chochlika

26 sie 14:05
Eta:
Można też tak:
tgα=
ab ...... tgβ=
ba i a
2 +b
2 = c
2
zatem:
| | a2 +b2 | | c2 | | 2ab | |
tgα+ tgβ= ab + ba = |
| = |
| ≥ |
| ≥2
|
| | ab | | ab | | ab | |
ponieważ c
2 ≥2ab , bo a
2 +b
2 ≥2ab => c
2 ≥2ab
26 sie 15:11
b.: można też niemal bez trygonometrii: podstawmy t=tg α, wtedy tg β = 1/t, i mamy
tgα + tgβ = t + 1/t ≥ 2 ze znanej nierówności dla liczb dodatnich t
(dowód tej ostatniej: mamy (√t−1/√t)2 ≥ 0, skąd t − 2 + 1/t ≥ 0 i ostatecznie t+1/t ≥ 2).
26 sie 21:26
Bogdan:
Brawo
b.
26 sie 22:11
Eta: 
ode mnie też
26 sie 22:19