prosze o pomoc jak to rozwiązać
wojtek: 2,5,10 to podstawa logarytmu 1log2 π+1log5 π+1log10 π
14 mar 18:39
Dres: Zamień na logarytmy o tej samej podstawie i skorzystaj z własności logarytmu
14 mar 18:48
pigor: ..., np.
| | log2 | | log5 | | 1 | | log2+log5+1 | |
... = |
| + |
| + |
| = |
| = |
| | logn | | logn | | logn | | logn | |
| | log10+1 | | 1+1 | | 2 | |
= |
| = |
| = |
| . ...  |
| | logn | | logn | | logn | |
14 mar 18:51
wojtek: tam wszedzie jest pi
14 mar 19:22
pigor: ..., no to wszędzie zamień sobie n=π , a tak naprawdę, to o co chodzi w tym zadaniu
14 mar 19:25
wojtek: nalezy obliczyc czy ta liczba jest wieksza mniejsza bądz róna 4 albo równa pi
14 mar 19:31