ciągi
Łukasz: Wykres ciągu arytmetycznego jest zawarty w prostej y= 3x − 2. Podaj 3 początkowe wyrazy tego
ciągu .
Trzy początkowe wyrazy obliczyłem tak :
y=3x − 2
a1 = 3 * 1 − 2 = 1
a2 = 3 * 2 − 2 = 4
a3 = 3 *3 − 2 = 6
ale nie nie wiem czy mogę tak zrobić i czy to jest dobrze.
14 mar 18:37
Kaja: a3=7
tak, bo wzór ciągu zawarty w tej prostej to an=3n−2
14 mar 18:39
Łukasz: ok dzięki
14 mar 18:43
Łukasz: a żeby obliczyć wzór ogólny trzeba zrobić tak ?
r = 7 − 4 = 3
an = 1 + (n − 1) * 3
14 mar 18:48
Kaja: nie po prostu zamiast y wstawiasz an, a zamiast x wstawiasz n, bo wykres ciągu jest zawarty
w danej prostej
14 mar 18:50
Łukasz: ok dziękuje
14 mar 18:52