Podaj wzór na wyraz ogólny ciągu.
wajdzik: Podaj wzór na wyraz ogólny ciągu, znając kilka jego początkowych wyrazów:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b) 1; |
| ; |
| ; |
| ; |
| ;.. |
| | 4 | | 9 | | 16 | | 25 | |
Źle to zrozumiałem chyba. Aczkolwiek przedstawię jak to widzę.
| | 1 | | 9 | | 1 | | 9 | | 9 | |
an=a1+(n−1)r an= |
| +(n−1) |
| an= |
| + |
| n− |
| |
| | 25 | | 400 | | 25 | | 400 | | 400 | |
| | 9 | | 16 | | 9 | | 9 | | 1 | |
an= |
| n+ |
| − |
| an= |
| + |
| |
| | 400 | | 400 | | 400 | | 400 | | 200 | |
Coś tutaj jest źle, ale nie wiem co źle robię. Ech. Proszę o pomoc.
14 mar 18:36
14 mar 18:44
pigor: ... , zauważ, że masz
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1, |
| , |
| , |
| , ... , |
| = a n − szukany wyraz ogólny i tyle . ...  |
| | 22 | | 32 | | 42 | | n2 | |
14 mar 18:45
wajdzik: Jak dostaję odpowiedź to bije się po głowie(takie to jest łatwe), ale sam nie mogę totalnie
na to wpaść. Ma ktoś pomysł jak sobie mogę to kojarzyć? Jak to zrozumieć.
Kolejny przykład:
1,3,9,27,81,243...
A ja nie mam pojęcia w co ręcę włożyć. Wrrr.
14 mar 18:58
wajdzik: Mógłby ktoś pomóc?
14 mar 19:04
AC:
an= 3n−1
14 mar 19:09
pigor: ... ,
...= 3
0, 3
1,3
2, 3
3, ..., 3
n−1= a
n , gdzie n=1,2,3,... . ...
14 mar 19:09
wajdzik: Ok, dzięki. Rozumiem to aczkolwiek wiem, że muszę pracować nad myśleniem bo krucho jest.
14 mar 19:11