df
Piotrek :): Jeszcze 1 zadania.

Dany jest ciag an=n
2−8n. Ktory wyraz tego ciagu jes tujemny?
W ciagu geom. a1=12, a15=128/27. Oblicz iloraz ciagu. Pomozecie?
26 sie 11:55
evil_woodworm: an<0
n2−*n<0
n(n−8)<0
an<0 ⇔ n∊(0;8) czyli ujemne są wyrazy a1, a2, a3, a4, a5, a6 i a7
26 sie 12:07
Piotrek :): takie łatwe?
26 sie 12:22
evil_woodworm: Na to wygląda
26 sie 12:37
Piotrek :): a jak bedzie takie cos an=n2−8n−2 to obliczamy delte?
26 sie 12:51
AROB: Jeżeli pytanie będzie takie samo ( o wyrazy ujemne), to należy rozwiązać nierówność kwadratową:
n2 − 8n − 2 < 0
Czyli Δ, n1, n2 i z wykresu paraboli odczytać rozwiązania tylkonaturalne.
Chyba dasz radę.
26 sie 13:03
Bogdan:
Witaj AROB. Myślę, że w ostatnim zadaniu należy przyjąć założenie:
−1 ≤ cosan ≤ 1 i n∊N+
i stąd:
−1 ≤ n2 − 8n − 2 ≤ 1
Trzeba więc rozwiązać układ nierówności:
1) n2 − 8n − 2 ≥ −1
2) n2 − 8n − 2 ≤ 1
i wyznaczyć n, pamiętając, że n∊N+
26 sie 13:16
Piotrek :): czyli
delta=b2−4ac
n1=b2−delta/2a
n2=b2+delta/2a
?
26 sie 13:17
AROB: Witam,Bogdanie. Ale ja przyjęłam, że w zdaniu Piotrka jest to słowo coś, a nie
cos.
26 sie 13:21
Bogdan:
Piotrek, stosuj właściwą symbolikę, tu masz mnóstwo przycisków z symbolami, spójrz w lewo,
do miejsca
wpisz a otrzymasz oraz niżej, do
kliknij po więcej przykładów.
Powinieneś zapisać:
| | Δ | |
Δ, b2, n1, n2, |
| , itd. |
| | 2a | |
26 sie 13:22
Bogdan:
Masz pewnie rację AROB, ja tam zobaczyłem cos, Piotrek tak gryzmoli, już mu przed
chwilą zwróciłem uwagę.
Ktoś chce uzyskać pomoc, a nie umie poprawnie sformułować i zredagować pytania
i przez to dochodzi do nieporozumień.
26 sie 13:25
AROB: Piotrku, złe wzory na n
1 i n
2 !
| | −b + √Δ | | −b − √Δ | |
n1= |
| , n2 = |
| |
| | 2a | | 2a | |
26 sie 13:26