matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty P(-2,2)i Q(4 ,-1)
Sabina_san:
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty P(−2,2)i Q(4 ,−1) Mam problem z ułamkami w tym zadaniu.
14 mar 18:01
Kaja:
⎧
2=−2a+b/(−1)
⎩
−1=4a+b
⎧
−2=2a−b
⎩
−1=4a+b
−3=6a
1
a=−
2
1
2=−2*(−
)+b
2
2−1=b b=1
1
y=−
x+1
2
14 mar 18:05