Podaj wzór na wyraz ogólny ciągu.
wajdzik: Podaj wzór na wyraz ogólny ciągu, znając kilka jego początkowych wyrazów.
4,9,14,19,24...
Mógłby ktoś podać najszybszy sposób wyliczenia wzoru ogólnego?
Wiem, że muszę skorzystać ze wzoru: a
n=a
1+(n−1)*r. Niestety coś mi tutaj nie wychodzi.
a
1=4, r=4
a
n=4−(n−1)4 a
n=4−4n−4 a
n=−4n I teraz podstawiając do wzoru liczby nie będą mi wychodzić
te z wyrazu ogólnego ciągu. Proszę o pomoc
14 mar 18:00
Saizou : r=5
a1=4
an=a1+(n−1)r
an=4+(n−1)5
an=5n−1
14 mar 18:01
Skipper:
a
n=4
−(n−1)4

? skąd ten minus? −
14 mar 18:03
wajdzik: Minus przez przypadek.

A czemu r=5?
14 mar 18:08
PW: Uwaga: w treści zadania nie było powiedziane, że jest to ciąg arytmetyczny. Dlaczego robisz
takie założenie?
Moim zdaniem jest to zadanie "na inteligencję" − najpierw trzeba stwierdzić, że we
wszystkich wypadkach ak+1−ak = 5, co można podsumować stwierdzeniem, że ciąg jest
arytmetyczny, i dopiero wtedy konstruować wzór.
14 mar 18:13