logarytmy
Tomek: Uzasadnij ze liczby 2log35 i 5log32 sa rowne.
26 sie 00:17
Bogdan:
| | log3x | |
2log35 = x ⇒ log35 = log2x = |
| |
| | log32 | |
| | log3y | | log3y | |
5log32 = y ⇒ log32 = log5y = |
| = |
| ⇒ |
| | log35 | | | |
| | log3y * log32 | | log3y | |
⇒ log32 = |
| ⇒ 1 = |
| ⇒ |
| | log3x | | log3x | |
⇒ log
3x = log
3y ⇒ x = y ⇒ 2
log35 = 5
log32
26 sie 00:59
Tomek: dziekuje
26 sie 01:08
Eta:
Bogdanie , powiedz czy można tak: (nie jestem pewna

jeżeli 2
log35= 5
log32
to logarytmując obydwie strony:
log2*log
35 = log5*log
32
zatem:
| | log32 | | log35 | |
|
| *log35= |
| *log32
|
| | log310 | | log310 | |
| | log35* log32 | | log35* log32 | |
|
| = |
|
|
| | log310 | | log310 | |
L=P
26 sie 01:10
Eta:
Bogdanie
Jeśli można .... czekam na odpowiedź odnośnie mojego pytania .
Nawet jak będzie negatywna , to przyjmę ją z pokorą

Dobrej nocy życzę!
26 sie 01:31
Bogdan:
Dzień dobry.
Przepraszam Eto, że w nocy nie odpowiedziałem, ale dopiero teraz przeczytałem Twoje pytanie.
Oczywiście, że tak jest prawidłowo.
log2*log
35 = log5*log
32
Można było od tego miejsca również tak:
| | log5 | | log2 | |
log2 * |
| = log5 * |
| |
| | log3 | | log3 | |
L = P
26 sie 09:58
Eta:
Dzień dobry
Bogdanie
Dziękuję za odpowiedź.
Dzisjaj mam niezbyt dobry dzień ( zmęczenie po nocy

W razie błędów rachunkowych proszę o korekty .
26 sie 13:00
Bogdan:
Eto, kiedyś moja przeglądarka internetowa nie pokazywała niektórych tu dostępnych
znaków. Jakub doradził mi przejście na Firefoxa, tak zrobiłem i od razu wszystkie znaki
pokazały się. Może u Ciebie jest podobnie, bo zauważyłem, że stosujesz znak ⊂ w sytuacjach,
gdy lepszym znakiem byłby znak ∊.
26 sie 13:07