ką zwyłky a radiany
tn: Witam

Jeżeli mamy policzyć długość łuku jakiegoś wycinka to podstawimy do wzoru kąt radianach czy
zwykły− α/360?
14 mar 17:14
PW: A jaki masz wzór na długość łuku?
14 mar 17:33
14 mar 17:53
tn: UP
14 mar 19:08
tn: UP
14 mar 19:52
PW: No to w stopniach. Długość łuku jest proporcjonalna do miary kąta (jaka część kąta pełnego,
taka część okręgu) Miara kąta pełnego jest podana w stopniach, więc i w liczniku musi być w
stopniach.
14 mar 19:57
tn: czyli w rozwiązaniu do którego link podałem jest błąd?
14 mar 20:12
PW: Nie, oni korzystają z innego wzoru, w którym nie ma 360°, tylko 2π − miara kąta pełnego w
radianach.
Dlatego pytałem jaki masz wzór.
14 mar 20:54
henio: czyli ja mogę sobie stosować zamiennie tak?
Tzn., że
xπ/2π=α/360
15 mar 18:06
henio: UP
15 mar 20:07
henio: up
15 mar 23:34
Mila:
| | π/3 | | π | |
ł= |
| *2π*6= |
| *6=2π |
| | 2π | | 3 | |
Jeżeli masz podane:α=60
0, r=6
| | 60 | | 1 | |
ł= |
| *2π*6= |
| *2π*6=2π |
| | 360 | | 6 | |
16 mar 00:07