Pole i objętość ostrosłupa trójkątnego prawidłowego
amatormatmy: Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym
krawędź podstawy ma długość a i tworzy z krawędzią boczną kąt o mierze α. proszę o
wytłumaczenie zadania...
14 mar 17:10
irena_1:
14 mar 17:27
irena_1:
P
c=P
p+P
b
H
2=h
2−R
2
14 mar 17:30
amatormatmy: Czyli najpierw powinienem obliczyć:
1) h − za pomocą funkcji trygonometrycznych (?)
2) R − 1/3 wysokości podstawy (?)
3) Pole całkowite − to jest oczywiste (chyba

4) H − za pomocą funkcji trygonometrycznych (?)
5) Objętość − ze wzoru
czy tak?
14 mar 17:34
amatormatmy: ok. sory za ostatni post ale nie odświeżyłem strony...
14 mar 17:35
irena_1:
Czy jeszcze w czymś pomóc?
14 mar 17:39
amatormatmy: | | a2 | | 3a2 | |
a jak mam obliczyć H? wychodzi mi H2= |
| tgα2− |
| i nie wiem co mam z tym |
| | 4 | | 9 | |
zrobić.
powiem szczerze że pierwszy raz jestem w takiej sytuacji (w sensie że mam tgα
2 w pitagorasie),
nie wiem co z tym zrobić. czy da się to jakoś uprościć po obliczeniu?
14 mar 17:46
irena_1:
Niespecjalnie warto
| | 1 | | a2√3 | | √9g2α−12 | | √3tg2α−4 | |
V= |
| * |
| * |
| a= |
| a3 |
| | 3 | | 4 | | 6 | | 24 | |
14 mar 17:52
amatormatmy: przepraszam ale pogubiłem się... mianowicie nie wiem skąd wzięły się liczby 9 i 12 w równaniu
| | a | | a√3 | |
na samym początku jak popodstawiałem do pisagorasa miałem H2=( |
| tgα)2−( |
| )2 |
| | 2 | | 3 | |
14 mar 18:01