.
asia: wytłumaczy mi ktoś jak to zrobić?
Cenę nart obniżono o 20% a po miesiącu nową cenę obniżono o 30 %. W wyniku obu obniżek cena
nart zmniejszyła się o?
wydaje mi się że o 50 % .. ale w arkuszu w odpowiedziach pisze że powinno tu wyjść, że o 44%
.... wytłumaczy ktoś czemu?
14 mar 17:08
irena_1:
Jeśli początkowa cena wynosiła c, to po obniżce o 20% wyniosła 80%c=0,8c.
Jeśli teraz cenę obniży się o 30%, o cena ostateczna wyniesie 70%*0,8c=0,7*0,8c=0,56c=56%c
100−56=44
Cenę obniżono w sumie o 44%
14 mar 17:16