pytanie-wazne
kama: pytanie wazne
jesli w nierownosci kwadratowej Δ=−40
to nie ma rozw?
14 mar 17:02
Krzysztof: Zawsze jeżeli delta jest mniejsza od 0 to nie ma rozwiążań
14 mar 17:04
Mateusz:
niekoniecznie to oznacza ze funkcja nie ma miejsc zerowych natomiast nierownosc moze miec
rozwiązania np dla x∊R
14 mar 17:04
14 mar 17:04
Mateusz: Ale to tak jak mowie zalezy od zwrotu nierownosci i wspołczynnika a
14 mar 17:06
kama: 5x
2+7x=0
Δ=69
Δ=
√69
dobrze?
14 mar 17:10
Mila:
No i po co tutaj Δ? W dodatku źle. Δ=72−4*5*0=49−0=49
5x2+7x=0
x(5x+7)=0
x=0 lub 5x+7=0
14 mar 17:14
14 mar 17:15
Mateusz: Byłoby dobrze gdyby faktycznie delta wychodziła 69 a niestety nie wychodzi policz dobrze
jeszcze raz
14 mar 17:16
kama: Mila:
zle zapisalam 5x2+7x−1=0
14 mar 17:17
Mila:
x2+x−1=0
a=1,b=1, c=−1
Δ=b2−4*a*c=12−4*1*(−1)=1+4=5
14 mar 17:19
14 mar 17:31
Mila: Dobrze. W której jesteś klasie?
14 mar 17:36
kama: 1
14 mar 17:38
kama: a masz moze jeszcze jakies zadania z ta nietypowa delta?
14 mar 17:39
kama: chodzi mi o taka delte ktorej nie mozna spierwiastkowac
14 mar 17:40
14 mar 18:44
kama: x
2+x−1=0
Δ=5
jak w tym przypadku narysowac i napisac przedzial jesli
15 mar 12:03
kama: to jest nierownosc − zamiast znakku = jest >
15 mar 12:06
kama: 
15 mar 12:11
kama:
15 mar 12:48
vitek1980:

przedział:
x∊(−
∞;x
1)∪(x
2;+
∞)
tylko zamiast x
1 i x
2 podstaw obliczone liczby
15 mar 12:53