logarytmy
kolorowakropka: Wykaż że liczba x=log2+log5−log25−log40 jest całkowita .
14 mar 16:52
14 mar 17:03
Kuleczka: oj jednak mam źle
14 mar 17:06
kolorowakropka: co masz źle. ?
14 mar 17:09
Kuleczka: bo ma wyjść całkowita a 10−2 nie jest całkowitą
można zrobić tak log(2*5) bo mają takie same podstawy i z tego wyjdzie 1, kombinuje jeszcze co
można zrobić z tym log25 i log40 jakoś rozbić pewnie
14 mar 17:10
kolorowakropka: w odp mam x= log1/100 = −2 nalezy do C
tylko nie wiem jak dojsc do tego.
14 mar 17:14
Kuleczka: log{1}{100} to jest to samo co log10
−2 ⇒ −2log10=−2 i wykazane "
14 mar 17:14
Kuleczka: logaxk= k*loga
14 mar 17:16
kolorowakropka: czyli jest dobrze , to Twoje rozwiazanie. ?
14 mar 17:16
Kuleczka: tak
14 mar 17:17
kolorowakropka: Dziękuje
14 mar 17:17
Kuleczka: tylko zakończ to zadanie tak jak napisałam o 17:14

czyli używając tego wzoru
14 mar 17:17
kolorowakropka: log10−2 to oznacza 10 do potęgi 2 ?
14 mar 17:20
14 mar 18:03
Kuleczka: do −2*
14 mar 18:04