poprawka
maruda: | | x2 | | y2 | |
Elipsa o równaniu |
| + |
| =1 przechodzi przez punkt P(3, 12/5) i jest styczna do |
| | a2 | | b2 | |
prostej 4x+5y=25 w punkcie A. Znaleźć półosie elipsy i współrzędne punktu A.
26 sie 00:07
Basia: Nie pomyliłeś (pomyliłaś) się gdzieś w treści ? Bo koszmarne rachunki wychodzą.
26 sie 20:16
maruda: no moim zdaniem to zadanie jest ogoleni bezsensownie ulozone nawet tak powiedzialem mojej
prowadzacej a ona nie zwracajac na to uwagi powiedziala ze wszystko okey i dala 0 pkt na
kole
26 sie 20:23
Basia:
Nie jest bezsensowne i da się rozwiązać tylko rachunki są parszywe.
26 sie 20:25
Basia:
P należy do elipsy i z tego masz
| 9 | | 144 | |
| + |
| =1 /*25a2b2 |
| a2 | | 25b2 | |
225b
2 + 144a
2 = 25a
2b
2
a
2b
2 = 9b
2 +
14425a
2
ponieważ prosta jest styczna do elipsy to układ równań {elipsa, prosta} musi mieć jedno i tylko
jedno rozwiązanie
5y = 25−4x
y = 5−
45x
| x2 | | (5−45x)2 | |
| + |
| = 1 /*a2*b2 |
| a2 | | b2 | |
b
2*x
2 + a
2*(25−8x+
1625x
2) = a
2*b
2
(b
2 +
1625)x
2 − 8a
2x + 25a
2 = 9b
2 +
14425a
2
(b
2 +
1625)x
2 − 8a
2x + 25a
2 − 9b
2 −
14425a
2 = 0
(b
2 +
1625)x
2 − 8a
2x +
48125a
2 − 9b
2 = 0
Δ= 64a
4 − 4(b
2+
1625)(
48125−9b
2)
Δ=0
stąd dostaniesz drugą zależność między a i b
ale rachunki jak widzisz okropne
26 sie 20:36
Basia:
Δ=64a2 − 4(b2+1625)*(48125a2−9b2)
a i tak nie jestem pewna czy się nie pomyliłam
26 sie 20:38
Bogdan:
a = 5, b = 3
26 sie 21:04
maruda: Bogdan moglbys napisac cos wiecej jak to dalej czy co?
27 sie 12:55
Bogdan:
Podam sposób postępowania bez szczegółowych obliczeń.
| x2 | | y2 | | b | | −b | |
| + |
| = 1 ⇒ y = |
| √a2 − x2 lub y = |
| √a2 − x2 |
| a2 | | b2 | | a | | a | |
a > 0, b > 0
Ze względu na położenie punktu P w pierwszej ćwiartce oraz położenie stycznej
| | −4 | | b | |
y = |
| x + 5, do dalszych rozważań bierzemy y = |
| √a2 − x2 |
| | 5 | | a | |
| | 12 | |
Dla punktu P = (3, |
| ): |
| | 5 | |
| 9 | | | | 144a2 | |
| + |
| = 1 ⇒ b2 = |
| |
| a2 | | b2 | | 25(a2 − 9) | |
Założenie: a > 3
Współczynnik kierunkowy stycznej jest równy pochodnej funkcji w punkcie styczności.
Z tej równości przy wykorzystaniu wcześniej wyznaczonego b
2 otrzymujemy: x
2 = a
2 − 9
oraz x =
√a2 − 9, to jest odcięta punktu styczności.
Po wstawieniu x =
√a2 − 9 do równania stycznej otrzymujemy rzędną punktu styczności:
| | 4 | | 144a2 | |
Punkt styczności A = (√a2 − 9; |
| √a2 − 9 + 5) oraz b2 = |
| |
| | 5 | | 25(a2 − 9) | |
| | x2 | | y2 | |
spełniają równanie elipsy |
| + |
| = 1. |
| | a2 | | b2 | |
Wstawiamy więc te liczby do równania elipsy w miejsce x
2, y
2, b
2 i obliczamy a.
27 sie 14:53