ciagi
Domi: 1.W ciagu arytmetycznym suma n poczatkowych wyrazow wyraza sie wzorem Sn=2n2−7n. wyznacz wzor
ogolny tego ciagu
2.W ciagu geometrycznym suma n poczatkowych wyrazow wyraza sie wzorem Sn=5(1−2n). wyznacz wzor
ogolny tego ciagu.
3,Liczby (2x,x+3,3,1/2x−1) tworza ciag geometryczny. wyznacz liczbe x .
4,Liczby (3x,x2+5x,7x+4) tworza ciag arytmetyczny. wyznacz liczbe x
5,Dany jest ciag(an) okreslony wzorem an=32 razy 34razy....razy 32n. Obicz czterdziesty
wyraz tego ciagu. odpowiedz zapisz w postaci 3x;x \in C
6,Dany jest ciag o wyrazie ogolnym an=5n+25/n+1. sprawdz ktory wyraz ciagu jest rowny 10
14 mar 16:43
Kaja: 1. Sn−1=2(n−102−7(n−1)=2n2−11n+9
an=Sn−Sn−1=4n−9
14 mar 16:45
Kaja: tam powinno być 2(n−1)2−7(n−1)
14 mar 16:46
Domi: Dzieki
14 mar 16:47
Kaja: 34. 2(x2+5x)=3x+7x+4
2x2+10x=10x+4
x2=2
x=√2 lub x=−√2
14 mar 16:50
Kaja: sprawdź czy masz zadanie 3 dobrze zapisane, czy ten ciąg ma tam mieć faktycznie cztery wyrazy
14 mar 16:51
Domi: (2x,x+3,1/2x−1) sorki tak powinno byc
14 mar 16:54
Kaja: 5. a40=32*34*...380=32+4+...+80=32+802*40=31640
14 mar 16:55
Kaja: x
2+6x+9=x
2−2x
8x=−9
14 mar 16:57
Kaja: w zad 6 to n+1 ma być w mianowniku?
14 mar 16:58
Domi: Dziekuje
14 mar 16:59
Domi: tak jest w mianowniku
14 mar 17:00
Kaja: 2. a
1=S
1=5(1−2)=−5
S
2=5(1−4)=−15
−15=a
1+a
2
−15=−5+a
2
a
2=−10
a
n=−5*2
n−1
14 mar 17:02
Kaja: 5n
2+5n+25=10n+10
5n
2−5n+15=0/:5
n
2−n+3=0
Δ=(−1)
2−4*1*3=−11
no i wynika z tego że żaden, więc chyba coś ze wzorkiem nie jest w porządku. może źle
odczytałam ten wzór.
14 mar 17:06
Domi: 5n+25 ma byc w liczebniku
n+1 w mianowniku
14 mar 17:09
Kaja: 5n+25=10n+10
5n=15
n=3
odp.trzeci
14 mar 17:10
Domi: dzieki a umiala bys to "
Długość boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o najmniejszym wyrazie 3. Wykaż
że pozostałe boki mają długość 4 i 5.
14 mar 17:12
Kaja: najkrótszy bok ma 3, zatem druga przyprostokątna ma długość 3+r, a przeciwprostokątna 3+2r,
gdzie r>0. Korzystamy z tw. Pitagorasa: 32+(3+r)2=(3+2r)2
r=−3 lub r=1
ujemne rozwiązanie odrzucamy. Zatem druga przyprostokątna ma długość: 3+r=3+1=4
a przeciwprostokątna: 3+2r=3+2=5.
14 mar 17:18