zadanie
tn: Podstawą graniastosłupa jest trójkąt o bokach długości 6 cm, 10 cm i 14 cm. Krawędź
boczna długości 8 cm tworzy z płaszczyzną podstawy kąt π/3. Oblicz objętość tego
graniastosłupa.
Rozumiem, że tyko jeden z kątów będzie wynosił 60 ?
No bo skoro to graniastosłup pochyły, to tylko jeden z kątów będzie wynosił 60 ?
Mam na myśli kąty nachylenia ścian do podstaw
14 mar 16:41
irena_1:
W graniastosłupach krawędzie boczne są równoległe, więc każda z krawędzi bocznych będzie
nachylona do płaszczyzny podstawy pod takim samym kątem.
14 mar 17:35
irena_1:
15−6=9
15−10=5
15−14=1
P
p=
√15*9*5*1=15
√3cm
2
H=4
√3cm
V=15
√3*4
√3=180cm
3
14 mar 17:38
tn: czyli jeden z kątów 60 będzie poza wnętrzem figury?
14 mar 17:59