>>>
Władca Dżungli : Władca Dżungli : V=12√3
Ppb=36
Pp*H=12√3 3*ab=36
ab=36/3
Pp=a2√3/4 ab=12
H=b
Podstawiamy:
a2√3/4 * b =12√3 mnożymy obustronnie przez 4
a2√3 * b = 48√3 dzielimy obustronnie przez √3
a2 * b = 48
a * (ab) = 48
ab=12
a * 12 = 48
a = 48/12
a= 4
ab=12
b=12/a=12/4
b=3
b=H=3
Liczymy z pitagorasa przekątną ściany bocznej :
a2+b2=d2
42+32=d2
d=5
h liczymy z pitagorasa
42 + 22 = h2
h=2√5
mamy dwie przyprostokątne trójkąta który Jakub zaznaczył na zielono
z pitagorasa liczymy ramię c(przeciwprostokątną) :
(2√5)2 + 52 = c2
c= √45 = 3√5
sinL=a/c=5/3√5 =√5/3
Ja zrobiłem tak , Link do tego zadania :
https://matematykaszkolna.pl/strona/2592.html
Co o tym myślicie

czy to jest dobrze
14 mar 16:23
Władca Dżungli : Bo wynik jest inny od Jakuba trochę
14 mar 16:24
dero2005:
masz błąd
"h liczymy z pitagorasa
42+22 = h2
h = 2√5"
powinno być
h2 = 42 − 22 = 12
h = 2√3
14 mar 18:12
Władca Dżungli: dzięki , miałem już tak naplątane na kartce jak przepisywałem , że nie zauważyłem
15 mar 10:11