karolina: bardzo proszę o pomoc

w trapezie równoramiennym ABCD odcinek (AB II CD) linia łącząca środki ramion ma długość
1,1dm. Odcinek DE jest wysokością trapezu, IAEI=0,5dm. Pole trapezu jest równe 1,32dm
2.
Oblicz:
a) wysokość trapezu (1,2dm)
b) obwód trapezu (4,8dm)
11 wrz 18:25
Dariusz: Ciezko mi wytlumaczyc jak to zrobilem, bo robilem to na papierze, Dorysuj trojkat AED,
Niech G bedzie srodkowa jednego z bokow (tego po ktorego stronie jest narysowana
wysokosc),
Niech F bedzie punktem w ktorym prosta poprowadzona z G przecina prostopadle AE,
przeksztalcam wszystko na centymetry
Dorysuj trojkat FGA, z podobienstwa wykazujesz, ze AE=2,5 Zatem DC = 2.5 + 11 =16 i
AB=11- 2*2.5 = 6
a)1/2 * 22 * DE = 132 czyli 11*DE=132 czyli DE =12 zatem wysokosc = 12
b)AD2 (jedno z ramion) = (2.5+2.5)2 + 122 (wysokosc) czyli AD=13
Zatem obwod = 26+6+16= 48
13 wrz 19:58