prawodopobieństwo klasyczne
luk20: Cyfry 0,1,2,...,9 ustawiono losowo. Opisać przestrzeń zdarzeń elementarnych i obliczyć
prawdopodobieństwo, że między 0 i 9 stoją dokładnie 4 cyfry
14 mar 16:03
PW: Przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω jest zbiorem wszystkich możliwych permutacji
10−elementowych.
(Dziesięć cyfr ustawiamy na wszystkie możliwe sposoby.)
|Ω| = 10!
Zdarzenie
A − "między 0 i 9 stoją dokładnie 4 cyfry"
można opisać następująco:
− najpierw wybieramy dwa miejsca spośród 10, na których będą stały cyfry 0 oraz 9; można to
zrobić na 5 sposobów, bo cyfry te mogą zająć miejsca 1 i 6, 2 i 7, 3 i 8, 4 i 9, 5 i 10
− na każdym z tych 2 miejsc można postawić 0 i 9 lub odwrotnie, czyli 9 i 0
− na pozostałych 8 miejscach ustawiamy na wszystkie możliwe sposoby pozostałych 8 cyfr.
Wobec tego
|A|=5•2•8!.
Z uwagi na losowość tworzenia permutacji należy przyjąć, że wszystkie zdarzenia elementarne są
jednakowo prawdopodobne, można więc zastosować twierdzenie zwane klasyczną definicją
prawdopodobieństwa:
| | |A| | | 5•2•8! | | 5•2 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 10! | | 9•10 | | 9 | |
14 mar 18:05
luk20: Dzięki

w sumie chodziło mi tylko o wynik ale zgadza się wszystko
14 mar 19:09
PW: Jak to "tylko o wynik"?
Ważne jest rozumowanie. Czy Ty też należysz do tej kategorii
pytających, co to po rozwiązaniu im trudnego zadania mają zwyczaj pisać
− E, właściwie to wszystko widziałem (czytaj: twoje trudy frajerze mało dla mnie znaczą).
Chce się odpowiedzieć:
− To po co zawracasz głowę?
| | 1 | |
Trzeba było spytać, czy wynik |
| jest dobry, to bym nie tracił 15 minut na pisanie |
| | 9 | |
rozwiązania, tylko przytaknął (takie rzeczy liczę w pamięci).
14 mar 19:31
luk20: To naprawdę cię przepraszam, ja rozumiem to zadanie, tylko że nie byłem pewny...
14 mar 19:50
Ewa: 6 Z49
17 sty 09:35