Kąty w trójkącie.
Krystian:

Witam
Należy obliczyć miary kątów trójkąta ABC. Kąt AOC to 30 stopni, a COB to 70.
14 mar 15:44
Kaja: kąt CAB ma miarę 15 stopni jako kąt wpisany oparty na tym samym łuku co kąt środkowy 30 stopni.
kąt CBA ma miarę 35 stopni, bo jako kąt wpisany oparty na tym samym łuku co środkowy o mierze
70 stopni jest dwa razy mniejszy. kąt ACB ma miarę 1800−150−350=1300
14 mar 15:59
vitek1980: Kaja, kąty na odwrót
CAB = 35
CBA = 15
15 mar 09:53
Kaja: Tak masz rację vitek1980. to chyba z rozpędu
15 mar 11:56