geometria
Kuleczka: Proszę o pomoc
Napisz równanie okręgu o promieniu √5, jeśli punkty A i B należą do tego okręgu. A(0,4)
B(−1,1).
długość |AB| wynosi √10 ⇒ średnica=|AB| ale po wyznaczeniu środka AB i po podstawieniu
współrzędnych do wzoru okręgu wychodzi mi zły wynik
14 mar 15:42
Kaja: a skąd wiesz że AB to średnica? wcale nie musi tak być.
14 mar 16:00
Kuleczka: no ale skoro promień to √5 a okrąg zawiera te 2 punkty to tak założyłam, innego pomysłu na to
nie mam
14 mar 16:02
Kaja: niech S=(a,b) będzie środkiem okręgu. skorzystamy z tego, że |AS|=r2 i |BS|=r2.
mamy więc a2+(b−4)2=5 i (a+1)2+(b−1)2=5
a2+b2−8b+16=5 i a2+2a+1+b2−2b+1=5
a2+b2=3+2b−2a
i podstawmy to do tego równania po
lewej, wtedy mamy
3+2b−2a−8b+16=5
−2a−6b=−14
a=7−3b
podstawmy teraz za a do równania a2+b2−8b+16=5
po redukcji otrzymamy b2−5b+6=0
rozwiąż sobie to. a potem dla każdego b policz a. będą dwa równania okręgu.
14 mar 16:16
Kuleczka: ok wielkie dzięki
14 mar 16:43