Hej
Wika : Mam proźbę mogłby mi któś wyjaśnić co i jak w graniastosłupach bo nie rozumiem tego a musze
zaliczyć semestr z tego działuu
o to jedno zadanie ..
Krawędz podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 5 cm , zaś przekątna
sciany bocznej graniastosłupa ma długość 13 cm . oblicz V i Ppc graniastosłupa
14 mar 15:40
dero2005:

a = 5
s = 13
z Pitagorasa
s
2 = h
2 + a
2
h
2 = s
2 − a
2 = 13
2 − 5
2 = 144
h =
√144 = 12
V = a
2*h = 5
2*12 = 300 cm
3
P
c = 2a
2 + 4ah = 2*5
2 + 4*5*12 = 50 + 240 = 290 cm
2
14 mar 17:52