zad optymalizacyjne
poprawka z matmy: hejo, mam problem z takim zadaniem: przekatna prostokata ma dlugosc 17 cm a obwod ma 46. oblicz
dlugosc bokow.
jestem na etapie rownania kwadratowego ale wychodzi ono na minusie i jestem w kropce
25 sie 23:39
AROB: Zaraz sprawdzę,poczekaj.
25 sie 23:49
Eta:
Musiałas popełnić bład rachunkowy

2a +2b= 46 => a +b = 23 => a = 23 −b więc a >0 i b ∊( 0, 23)
a
2 +b
2 = 17
2 => ( 23 −b)
2 + b
2 = 289
to : 529 −46 b +b
2 +b
2 − 289=0
2b
2 − 46b +240 =0 /:2
b
2 −23b +120=0 Δ=49
√Δ = 7
dokończ .... pamietając ,że b ∊(0, 23)
PS: po wyznaczeniu a i b sprawdź czy obwód jest równy 46 cm
i długość przekatnej = 17 cm
upewnisz się ,że masz poprawna odp
25 sie 23:54
AROB: Równanie kwadratowe mam: b2 − 23b + 120 = 0, Δ=49,
czyli b=15cm lub 8cm, wtedy a=8cm lub 15cm.
Odp. Boki prostokąta są równe 8cm i 15cm.
25 sie 23:55
poprawka z matmy: dziekuje Eto i AROB'ie za pomoc

teraz juz wszystko jasne
26 sie 00:00