matematykaszkolna.pl
Moneta newson: Ala i Ola rzucają na przemian monetą. Ala wygrywa, gdy pojawią się kolejno OOR, Ola gdy ROR. Jakie jest prawdopodobieństwo wygranej Ali i Oli?
14 mar 15:33
newson: Pomoże mi ktoś?
14 mar 19:27
PW: Prawdopodobieństwo wygranej Ali i Oli jest równe zeru (nie mogą wygrać obie jednocześnie).
14 mar 19:34
newson:
 5 
Odpowiedź jest taka

8 
14 mar 19:48
PW: Nie rozumiesz, że pytanie jest źle sformułowane? Wziąłeś zadanie z książki, czy uprościłeś treść?
14 mar 19:54
newson: No zabrakło tylko słowa "dla". Jakie jest prawdopodobieństwo wygranej dla Ali i Oli?
14 mar 20:02
PW: Powinno być "dla Ali, a jakie dla Oli". Autor użył spójnika "i" w sensie potocznym, co jest mylące w tekście matematycznym.
 5 
Odpowiedź jest "prawdopodobieństwo wygranej dla każdej z nich jest

? To znowu bzdura − w
 8 
sumie byłoby U[10}{8}. To jest trudne zadanie − ciągi mogą być dowolnie długie, np. OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOORRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRROOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOOOORRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR Już północ, a jeszcze żadna nie wygrała. To zadanie ze studiów?
14 mar 21:14
PW: Trochę zły przykład podałem, Ala wygrywa w tym momencie: OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOR, ale idea jest jasna − zadanie nie jest "dla dzieci" ze względu na opis przestrzeni zdarzeń.
14 mar 21:18
newson: W takim razie masz rację. Nie moja wina, że podano mi niezbyt dokładną treść zadania. Poszukałem dokładnej treści zadania i jest ono w internecie: Grześ i Jaś rzucają na przemian monetą, Jaś wygrywa, gdy pojawią się kolejno OOR, Grześ − gdy ROR. Jakie są prawdopodobieństwa wygranej dla obu chłopców?
14 mar 22:20
newson: Ponawiam
14 mar 23:18
αβγδπΔΩinnerysuję
Φεθμξρςσφωηϰϱ
±
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^252
2^{10}210