elo
cze: rozwiąż nieróność |2−x|+|x+2|≤2x+4
14 mar 15:22
Kaja: | | ⎧ | 2−x gdy x<=2 | |
| |2−x|= | ⎩ | −2+x gdy x>2 |
|
| | ⎧ | x+2 gdy x>=−2 | |
| |x+2|= | ⎩ | −x−2 gdy x<−2 |
|
rozpatrujemy następujące przypadki:
1.x<−2. wtedy mamy 2−x−x−2<=2x+4
−2x<=2x+4
−4x<=4
x>=−1 ale też x<−2 więc tu nie ma rozwiązania
2.x∊<−2,2>. wtedy 2−x+x+2<=2x+4
−2x<=0
x>=0 i x∊<−2,2> więc x∊<0,2>
3.x>2. wtedy −2+x+x+2<=2x+4
0<=4 i x>2 więc tu rozwiązaniem jest x>2
ostatecznie rozwiązaniem jest x>=0.
14 mar 15:50
PW: Zdradzę pewien "szatański pomysł" możliwy do zastosowania w niektórych takich zadaniach.
Wiadomo, że dla dowolnych a i b rzeczywistych prawdziwa jest nierówność
|a+b|≤|a|+|b|
Stosując ją do a=2−x i b=x+2 dostajemy
|2−x+x+2|≤|2−x|+|x+2|,
to znaczy
4 ≤ |2−x|+|x+2|.
Widzimy więc, że lewa strona nierówności − oznaczmy ją symbolem u − jest co najmniej równa 4:
4 ≤ u ≤ 2x+4
Ostatnia nierówność jest prawdziwa wtedy i tylko wtedy, gdy x≥0.
Odpowiedź: Nierówność jest prawdziwa dla x≥0.
Od razu odpowiadam na najczęściej zadawane pytanie: "A skąd ja niby miałem być taki mądry?"
Autor zadania podpowiadał pisząc |2−x| zamiast |x−2|. Należało się zastanowić − dlaczego "wbrew
wrodzonemu poczuciu porządku" napisał tak, a nie inaczej.
Musicie przyznać, że jest to sposób piękny − nie ma tego paskudnego "rozbijania na przedziały"
i wynik jest o wiele szybciej, a to na egzaminie maturalnym jest bardzo ważne.
14 mar 16:30
PW: Uwaga: Stwierdzenie
Ostatnia nierówność jest prawdziwa wtedy i tylko wtedy, gdy x≥0
zawiera pewien skrót myślowy, trzeba się nad tym zastanowić i ewentualnie rozwinąć.
Chciałem pokazać niestandardowy pomysł, ale i tak wątpię, żeby standardowy uczeń chciał go
stosować.
14 mar 17:42