Matura
Kipic:

Jak najprosciej robic takie zadanie na maturze
Dosyc czesto tego typu zadanie sie pojawia
Juz kiedys zamieszczalem tego typu zadanie lecz tam odpowiedzi nie byly zbyt oczywiste i na
okolo sie zadanie robilo, Moze teraz ktos bedzie wiedziec jak bezproblemowo takie zadanie
robic
oczywiscie jest podane rownanie okregu czyli (x−5)
2+(y−4)
2=4
i punkt p ma P(10;−3
14 mar 15:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
a zadanie tyczy się
14 mar 15:16
Saizou: wyznacz prosta przechodzaca przez punkt P, nastepnie odlegosc tej prostej od srodka okregu jest
rowna promieniowi
ps. prosta bedzie zalezna od jednej zmiennej
14 mar 15:21
pigor: ... czyżbyś szukał równań stycznych przez dany punkt

. ...
14 mar 15:22
Kipic: no wlasnie po raz n−ty wybieglem w przyszlosc

oczywiscie tyczy siedo : "napisz rownanie
stycznych do okregu"
14 mar 15:22
Kipic: Wiem napewno ze Δ=0
w jakiej postaci zapisac wlasnie ta styczna? ?
14 mar 15:42
Kipic:
14 mar 16:02
Patryk: y=ax+b P(10,−3)
−3=10a+b
−10a−3=b
y=ax−10a−3
(x−5)2+(ax−10a−3−4)2=4 teraz Δ=0
14 mar 16:07
Kipic: no grubo ze tez wczesniej na to nie wpadlem ze z dwoch niewiadomych a i b mozna z punktu P
wyliczyc b

Dzieks
14 mar 16:09
Patryk: ciesze się ,że mogłem pomóc
14 mar 16:10
Kipic: ja też się cieszę że mi pomogłeś i wszyscy są zadowoleni
14 mar 16:13
Kipic: powiem krotko wychodzi ale obliczenia sa rzeznickie prawie 2 strony

hehe ale mozna robic
kazde zadanie tego typu automatem no chyba ze punkt P lezy na X lub Y albo jest srodkiem
ukladu wspolrzednych wtedy jest jedynie latwo takze bez obliczen duzych zrobic
14 mar 16:29
PW: No, i tu trafiłeś w sedno. Takie zadania najszybciej się rozwiązuje stosując translację o
wektor taki, żeby S trafił w środek układu współrzędnych (oczywiście przesuwamy wszystko, nie
tylko okrąg). Po wykonaniu łatwiejszych obliczeń "wracamy" stosując translację o wektor
przeciwny. Masz u mnie 5.
14 mar 16:36
Mila:
Dla
Patryka i Kipica
|| sposób
odległość środka okręgu od stycznej jest równa r=2
s: y=ax+b i P∊s P= (10,−3)
−3=10a+b⇔b=−10a−3
s: y=ax−10a−3 przekształcam do postaci ogólnej
ax−y−10a−3=0
S=(5,4)
Korzystam ze wzoru na odległość punktu od prostej
| |5a−4−10a−3| | |
| =2⇔|5a+7|=2√a2+1 /2 |
| √a2+1 | |
25a
2+70a+49=4(a
2+1)⇔
dokończcie.
14 mar 16:44
Kipic: Mila

dobre bo mało obliczeń, wiecej na maturze bedzie czasu na robienie reszty no i przede
wszystkim mniejsza szansa na pomyłke

.ale tak nick na zólto trochę słabo widoczny teraz
jest ledwo przeczytałem

już się przyzwyczaiłem do tamtego rózowego
14 mar 16:48