elo
cze: naszkicuj wykres i wyznacz zbiór wartości funkcji określonej wzorem f(x)=−2x−
|3x−6|x−2.
chodzi mi tylko o przekształcenie tego do takiej postaci żeby można było narysować wykres a
potem sobie już poradzę z góry dzięki
14 mar 14:48
cze: od razu zapytam: zbiór wartości to będzie x∊(2,+
∞)
14 mar 14:51
PW:
|3x−6|= 3(x−2) lub |3x−6|= −3(x−2),
tak więc wzór określający funkcję jest banalny:
f(x)=−2x−3 lub f(x)=−2x+3
(mam nadzieję, że wiesz, na których przedziałach).
Tak więc zbiór wartości nie będzie taki jak napisałeś.
14 mar 15:19
cze: dzięki
14 mar 15:30