25 sie 22:23
AROB: pomagam, moment
25 sie 22:37
marcin: tak naprawde to rownanie wyglada tak: log2 (9 − 2x) = 3 − x ale doszedlem do takiej
postaci chociaz nie jestem pwien czy dobrze
25 sie 22:42
AROB: Mnożąc równanie przez 2
x otrzymamy:
9 * 2
x − (2
x)
2 = 9
−(2
x)
2 + 9 *2
x − 9 = 0 Podstawiamy niewiadomą pomocniczą t=2
x,
(t>o)
−t
2 + 9t − 9 = 0
Δ= 45 (niestety)
| | 9−3√5 | | 9+3√5 | |
√Δ = 3√5, t1 = |
| , t2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Skoro takie wyniki, to trzeba zostawić postać
| | 9−3√5 | | 9+3√5 | |
2x = |
| lub 2x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
25 sie 22:53
AROB: Oj Marcinie, 23 to nie 9, tylko 8. Wyliczysz sam w taki sposób z tą poprawką?
Podaj wynik, to porównamy.
25 sie 22:55
Eta:
marcin zdecyduj się , jakie w końcu ma być to równanie?
Nie marnuj niepotrzebnie naszego czasu!
25 sie 23:02
AROB: No to pomogę:
2
3−x = 9 − 2
X
Teraz mnożymy równanie przez 2
x i podstawiamy t=2
x.
Δ= 49 , t
1=8, t
2=1
2
x=8 lub 2
x = 1
x=3 x=0
25 sie 23:03
marcin: oj sorki no mala pomylka ale jest dobrze teraz juz wiem dizeki wielkie
25 sie 23:03
Eta:
równanie: log
2(9 − 2
x)= 3 −x
założenie : 9 −2
x >0 =>
2x <9
z def. logarytmu otrzymasz:
2
3 −x= 9 − 2
x
2
3* 2
−x= 9 − 2
x stosujemy podstawienie: 2
x = t to 2
−x =
1t
| | 8 | |
zatem: |
| = 9 − t /*t , bo t≠0
|
| | t | |
t
2 −9t +8=0 Δ= 49
√Δ =7
t
1 = 8 ∊ t
2 = 1
to: 2
x = 8 ∊ 2
x =1 −−−−−− obydwa rozwiązania spełniają założenie
2
x = 2
3 ⊂ 2
x = 2
0
Odp: rozwiązaniem tego równania są:
x = 3 ⊂ x = 0
Sprawdzenie:
dla x = 3 mamy L= log
2( 9 − 8) = log
2 1 = 0 P= 3 −3 =0 więc L=P ok.
dla x = 1 mamy: .......sprawdź sam .....
25 sie 23:14