Ciąg arytmetyczny dowód
das: Suma n początkowych wyrazów ciągu an dla każdego n∊N+, określona jest wzorem Sn=2n2 − 14n.
a)Wykaż, że (an) jest ciągiem arytmetycznym.
14 mar 14:47
das: Niechcący kliknąłem enter i się wysłało, a chciałem spytać czy mój dowód jest właściwy..
S1=a1
S2=a1 + a2
S1=−12 −−−> a1=−12
S2=−20
−20=−12+a2
a2=−8
Z tego wyliczam r=4
i teraz an+1 − an= 4(n+1)−16−(4n−16)= 4n+4−16−4n+16=4=r
Czyli różnica dla każdego n jest stała czyli ciąg jest arytmetyczny. Takie uzasadnienie
wystarczy?
14 mar 14:52
irena_1:
Sn=2n2−14n
Sn−1=2(n−1)2−14(n−1)=2(n2−2n+1)−14n+14=2n2−4n+2−14n+1=2n2−18n+3
Sn−Sn−1=an
an=2n2−14n−2n2+18n−3=4n+3
an+1=4(n+1)+3=4n+4+3=4n+7
an+1−an=4n+7−4n−3=4 ∊ R
Ciąg jest arytmetyczny
14 mar 14:54
PW: Sn−S{n−1)= 2n2−14n − 2(n−1)2+14(n−1) = 2n2−14n−2n2+4n−1+14n−14=4n−15
Z definicji Sn wynika, że Sn−Sn−1=an, zatem ciąg jest określony wzorem
an=4n−15,
jest arytmetyczny − łatwo to udowodnić badając różnicę dowolnych 2 kolejnych wyrazów (lub
korzystając z faktu, że
f(x)=4x−15
jest funkcją liniową).
14 mar 14:55
PW: das − Twoje rozumowanie jest złe (korzystasz z tego, że ciąg jest arytmetyczny, a to
przecież miałeś właśnie udowodnić). Nie możesz z faktu, że a2−a1=4 wyciągać wniosku, że tak
jest dla wszystkich kolejnych wyrazów, np. że a2013−a2012=4..
14 mar 15:02
das: Fakt, rzeczywiście.. czyli słusznie napisałem tu z wątpliwościami

a z czego wynika to
S
n−S
n−1=a
n?
14 mar 15:18
PW: Tak jak pisałem − z definicji Sn − jest to suma n−początkowych wyrazów ciągu.
Sn zawiera o jeden składnik więcej niż Sn−1.
14 mar 15:24