Jak wykazać, że odcinki są prostopadłe?
MałyMatematyk:

Witam. Z zadania mam tylko rysunek i wiem, że:
W okręgu poprowadzono średnice i 2 cięciwy, udowodnij, że PQ ⊥ AB
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że:
∡ANB oraz ∡AMB są oparte na tym samym łuku co średnica ... wniosek ... to są kąty proste

Idąc za ciosem ΔQNB jest podobny do ΔQMA (podobieństwo kąt, kąt ... więc i kąt)
Idąc za ciosem ΔAPB w takim razie musi być trójkątem równoramiennym ... czyli PO ⊥ AB
Także ΔNMP jest równoramienny (patrz wykazujesz poprzez kąty oparte na tym samym luku −− ∡BAM
oraz ∡BNM są oparte na tym samym luku ... analogicznie z drugiej strony).
A co za tym idzie −−− NB = MA
A co za tym idzie ΔAMB oraz ΔBNA są symetryczne (podobieństwo, kąt,kąt,kąt,bok,bok ... więc i
trzeci bok

... stąd AN = BM
Skoro ∡BNM = ∡NMA oraz ∡ANB = ∡AMB to ∡MNQ = ∡NMQ ... czyli Δ NMQ jest równoramienny
skoro ΔNMQ jest równoramienny oraz AN = BM ... to ΔABQ jest równoramienny
czyli OQ ⊥ AB (bo OQ to wysokość tego trójkąta)
MałyMatematyk: Ajjj, wiem, gdzie się pomyliłem, dziękować