ciąg arytmetyczny
Dariusswwe: dany jest ciąg arytmetyczny , w którym a1= 9 , obliczyć 8 wyraz wiedząc że suma pierwszych
trzech wyrazów jest 2 razy mniejsza od sumy 3 następnych wyrazów tego ciągu
25 sie 22:01
AROB: pomagam:
25 sie 22:20
Dariusswwe: jak to zadanie rozwiązać
25 sie 22:33
AROB: a1=9, a8=?
2(a1 +a2 +a3) =a4 +a5 +a6
2(a1 + a1+r + a1+2r) = a1 + 3r + a1 + 4r + a1 + 5r
2(3a1 + 3r) = 3a1 + 12r
6(a1 + r) = 3 (a1 +4r) /:3
2(a1 + r) = a1 + 4r
Po podstawieniu a1 =9 mamy:
2(9+r) = 9 + 4r
stąd r = 4,5
a8 =a1 + 7r = 9 + 7*4,5 = 40,5
25 sie 22:33
Dariusswwe: dzięki AROB xD
25 sie 22:37