elo
cze: W ciągu arytmetycznym (an), dla n≥1 dane są a1=4 oraz różnica r=4. wyznacz największe n takie
że a1+a2+...+an<2013
14 mar 13:43
Fixed: Sn < 2013
Podstaw i bedziesz mial kwadratowe po przeksztalceniu
14 mar 13:47
Aga1.: | | [2a1+(n−1)r]n | | [8+4(n−1)]n | |
Sn= |
| = |
| =(4+2n−2)n |
| | 2 | | 2 | |
Rozwiąż nierówność
2n
2+2n−2013<0
14 mar 13:50
cze: Δ=4−4*2*(−2013)=16108
nie ma pierwiastka wymiernego z tego
14 mar 14:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo Δ liczyć nie potrafisz
14 mar 14:22
aniabb: i co z tego że nie ma

przecież to nierówność
14 mar 14:25
aniabb: największe n=31
14 mar 14:28