Ciąg arytmetyczny
das: Iloczyn pierwszego i szóstego wyrazu malejącego ciągu arytmetycznego o wyrazach całkowitych
jest równy 100. Przy dzieleniu wyrazu drugiego przez wyraz szósty otrzymujemy 3 i resztę 2.
Oblicz, o ile jest mniejsza suma dwustu początkowych wyrazów o numerach parzystych od sumy
dwustu początkowych wyrazów tego ciągu o numerach nieparzystych.
Właściwie to mam problem tylko z końcówką zadania...
Obliczyłem
r=−3
a
1=20
I teraz pytanie jak sobie poradzić z tą końcówką zadania... Chciałem w następujący sposób,
jednak mi nie wychodzi:
a
środkowe = S
nieparzyste − S
parzyste
wydaje mi się, że ta różnica o którą proszą w zadaniu to właśnie to a
śr
I teraz wiadomo, że S
n = a
śr * n
Wystarczy obliczyć S
n i zadanie według mnie powinno wyjść, jednak nie wychodzi

gdzie jest
bląd w moim rozumowaniu, że tak nie wychodzi? Z góry dzięki
14 mar 13:39
vitek1980:
nieparzyste: a1, a3, ...
parzyste: a2, a4,... = a1+r, a3+r, ...
Suma parzystych = suma nieparzystych +200r
czyli suma nieparzystych jest mniejsza o 200r
14 mar 13:45
das: Dziękuję vitek, nie rozumiem jednak skąd się wzięlo to 200... wiem, ze to poprawna odpowiedź
jednak jak tak patrze to wydaje mi się, że tych "r" jest 100 a nie 200
14 mar 13:57
das: Ok, rozpisałem to sobie i zrozumiałem, źle przeczytałem z polecenia i myślałem, ze wszystkich
ma być 200

Mam jednak takie pytanie.. skąd mam wiedzieć, że 200 nieparzystych to do 399 a
parzystych do 400 ? Zawsze miałem z tym problem i nie wiedziałem czy np 398, 399, czy 400 i
przez to mi źle zadania wychodziły...
14 mar 14:15
pigor: ..., chyba za bardzo sobie to komplikujesz, bo znalazłeś ciąg arytmetyczny o a
1=20, r=−3,
czyli ciąg o wyrazach 20,17,14,11,8,5,2,−1,−4, ,,, stąd jego podciągi wyrazów :
1) o numerach nieparzystych to : 20,14,8,2 , ... , czyli a
1=20, r=−6 , a
200=20+199*(−6) ,
zaś
2) o numerach parzystych to : 17,11,5,2, ... , czyli b
1=17, r=−6, b
200=17+199*(−6), zatem
R=S
200np−S
200p=
2002(20+20+199*(−6))−
2002(17+17+199*(−6))=
= 100(40−34)=100*6=
600 − szukana różnica sum o których mowa w zadaniu .i tyle ...
14 mar 15:57