rozwiaz uklad rownan
marian: 3x − y + z = 2
2x + y − 2z = −3
−x + y − z = −1
2x + y − z = 0
25 sie 21:44
tim: Aż cztery?... Dużo... Więc zatem:
Mamy równania:
(1) 3x − y + z = 2
(2) 2x + y − 2z = −3
(3) −x + y − z = −1
(4) 2x + y − z = 0
Przyrównujemy (2) i (4)...
2x + y − 2z = −3
−2x − y + z = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−z = −3
z = 3
Mamy z. Weźmy równania (1) i (3)...
3x − y + 3 = 2
−x + y − 3 = −1
3x − y = −1
−x + y = 2
−−−−−−−−−−−−−−
2x = 1
x = 0,5
Równanie (2):
2 * 0,5 + y − 3 = 0
1 + y − 3 = 0
y = 2
Po sprawdzeniu równania (1) wychodzi, że żadna trójka cyfr nie spełnia podanego równania...
25 sie 21:53
tim: ...podanego układu równań*...
25 sie 21:55
marian: dzieki tim ze sie tak klopotasz ale to wyzsza matematyka tak tylko sprobowalem to tu napisac
moze jest tu ktos bardoz madry dal kogo byloby to latwe, to trzeba jakimis maciezami czy czyms
obliczac
25 sie 21:58
25 sie 22:07
Bogdan:
1) 2x + y − 2z = −3
2) −x + y − z = −1
3) 2x + y − z = 0
1) 2x + y − 2z = −3
3) 2x + y − z = 0
− −−−−−−−−−−−−−−
−z = −3 ⇒ z = 3
2) −x + y = 3 − 1 ⇒ −x + y = 2 ⇒ y = x + 2
| | 1 | |
3) 2x + y = 3 ⇒ 2x + y = 3 ⇒ 2x + x + 2 = 3 ⇒ 3x = 1 ⇒ x = |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
Odp.: x = |
| , y = 2 |
| , z = 3 |
| | 3 | | 3 | |
25 sie 22:56
marian: hmm ale w zadaniu sa 4 rownania a nie 3
25 sie 23:36
Bogdan:
To źle odczytałem zapis zadania.
25 sie 23:39
marian: to chyba trzeba jakos tymi wyznacznikami nie wiem dla mnie to juz zatrudna matematyka
25 sie 23:43
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
Wystarczy więc sprawdzić, czy x = |
| , y = 2 |
| , z = 3 spełnia czwarte równanie: |
| | 3 | | 3 | |
3x − y + z = 2, jeśli tak, to wyznaczone x, y, z są rozwiązaniem układu, jeśli nie, to układ
podanych czterech równań jest sprzeczny.
25 sie 23:44
tim: Czyli jednak dobrze mi wyszło, że jest sprzeczny. Od tego, które równania weźmiemy (na poczatku
na papierze wziąłem 1, 3 i 4 (Bogdan 2,3 i 4) wyjdą inne wyniki, zatem jest sprzeczny...
26 sie 08:19
maruda: a czy to nei trzeba czasem obliczyc wyznacznik z twierdzenia Laplace’a

3 −1 1 2
2 1 −2 −3
−1 1 −1 −1
2 1 −1 0
26 sie 13:34
Bogdan:
Do marudy.
Zapoznaj się z metodami rozwiązywania układów równań: wzorami Cramera, metodą
macierzową, metodą eliminacji Gaussa, metodą podstawiania oraz przeciwnych
współczynników.
Jeśli wspominasz o obliczeniu wyznacznika, to przypominam, że wyznacznik główny
układu nie zawiera wyrazów wolnych (metoda wyznacznikowa z wzorami Cramera).
26 sie 17:14