matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
blablabla
cze:
równanie x
2
+7x+c=0 ma dwa różne od zera pierwiastki x
1
i x
2
. oblcz c jeżelie wiadomo że: (
10
x
1
− x
2
)*(
10
x
2
− x
1
)=5
14 mar 12:45
irena_1:
10
10
(
−x
2
)(
−x
1
)=5
x
1
x
2
100
−10−10+x
1
x
2
=5
x
1
x
2
100
+x
1
x
2
=25
x
1
x
2
x
1
x
2
=c
100
+c=25 /*c
c
c
2
−25c+100=0 Δ=625−40=225 c
1
=5 lub c
2
=20
14 mar 12:50