monotonicznośc
ola: zbadaj monotoniczność ciągu an=12n+2
14 mar 12:39
aniabb: malejący
14 mar 12:41
ola: a czy mogłabym prosić jak to się oblicza lub skad mam wiedziec że malejący bo mam napisać
rozwiazanie
14 mar 12:42
ola: weszłam na stronę Jakuba o ciągach ale tego nie moge zrozumieć aniabbb czy mogłabym cie prosic
jak obliczyłas ciąg malejący
14 mar 12:50
Kaja: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1−an= |
| +2− |
| −2= |
| − |
| = |
| | 2(n+1) | | 2n | | 2(n+1) | | 2n | |
| n−(n+1) | | −1 | |
| = |
| <0 |
| 2(n+1)*2n | | 2(n+1)*2n | |
14 mar 12:56
Kaja: zatem mamy an+1<an dla każdego n naturalnego dodatniego. A co za tym idzie ciąg jest
malejący.
14 mar 12:57