oblicz pole przekroju
Natek: 9. Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długosć 14cm, a wysokosć
graniastosłupa jest równa 12cm. Oblicz pole przekroju graniastosłupa płaszczyzną wyznaczoną
przez krawędź podstawy i środek przeciwległej krawędzi bocznej.
wykonaj rysunek.
14 mar 12:37
irena_1:
14 mar 13:08
irena_1:
Przekrój to czerwony trójkąt ABD
Masz:
|AB|=14cm
|SO|=12cm
| | 1 | |
D jest środkiem krawędzi CS, czyli |DF|= |
| |SO|=6cm |
| | 2 | |
| | 2 | | 2 | | 14√3 | | 14√3 | |
F jest środkiem odcinka OC, czyli |EF|= |
| |CE|= |
| * |
| = |
| cm |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
|DE|=h
| | 14√3 | | 588 | | 912 | |
h2=62+( |
| )2=36+ |
| = |
| |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
Pole przekroju:
| | 1 | | 4√57 | | 28√57 | |
P= |
| *14* |
| = |
| cm2 |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
14 mar 13:13