oblicz objetosć i pole powierzchni
Natek: 8. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, w
którym krawędź podstawy ma długość 4, a krawędź boczna długość 8
Wykonaj rysunek
14 mar 12:35
irena_1:
P
p=4*2
h− wysokość ściany bocznej wyliczysz z twierdzenia Pitagorasa
h
2+2
2=8
2
P
c=P
p+P
b
H− wysokość ostrosłupa wyliczysz z:
H
2+2
2=h
2
14 mar 12:42
irena_1:
14 mar 12:46
n: Proszę o wyliczenie ostateczne poszczególnych wariantów, ponieważ naprawdę nie jestem geniuszem
matematycznym
14 mar 16:35
irena_1:
A z którym wyliczeniem masz problem?
14 mar 17:08
n: z każdym
14 mar 17:39
irena_1:
Nazwij rzecz po imieniu− nie chce Ci się liczyć i czekasz na gotowca? A maturę zdawać
będziesz

?
14 mar 17:53
n: nie zdaje matury, do napisania zaliczeniowej pracy kontrolnej brakuje mi tylko tego zadania.
15 mar 10:15
irena_1:
P
p=4
2=16
h
2+4=64
h
2=60
h=2
√15
P
c=16+16
√15=16(1+
√15)
H
2+4=60
H
2=56
H=2
√14
15 mar 10:43
n: Dziękuję i przepraszam za kłopot
15 mar 10:58