ciąg arytmetyczny
Dariusswwe: dany jest ciąg arytmetyczny , w którym a1= 9 , obliczyć 8 wyraz wiedząc że suma pierwszych
trzech wyrazów jest 2 razy mniejsza od 3 następnych wyrazów tego ciągu
25 sie 21:35
Edek: nierozumiem końcówki, czy chodzi ci o sumę 3 następnych wyrazów tego ciągu, czy, że
a
4=a
5=a
6
25 sie 21:38
Dariusswwe: o sumę tych 3 wyrazów a4+a5+a6
25 sie 21:41
Dariusswwe: jak będzie wyglądać to zadanko
25 sie 21:52
AROB: Jest wykonane kilka postów wyżej.
25 sie 23:23
AROB: Chodziło o sumę trzech następnych wyrazów. Zginęło jedno ważne słowo w tej wersji zadania.
25 sie 23:25