oblicz średnią, odchylenie standardowe i miedianę.
Natek: 4. W pewnym liceum, wśród uczniów 30 osobowej klasy ( każdy uczeń pochodzi z innej rodziny ),
zebrano dane na temat posiadanego rodzeństwa. wyniki badań przedstawiono następująco:
Liczba uczniów : 9, liczba rodzeństwa : 0
Liczba uczniów : 16, liczba rodzeństwa : 1
Liczba uczniów : 4, liczba rodzeństwa : 2
Liczba uczniów : 1, liczba rodzeństwa : 3
Oblicz średnią liczbę dzieci w jednej badanej rodzinie, odchylenie standardowe i medianę.
Jeżeli potrzeba wykonaj pomocniczy rysunek.
14 mar 12:28
aniabb:
| | 9*0+16*1+4*2+1*3 | |
xśr = |
| = 0,9 |
| | 30 | |
| | 9*(0−0,9)2+16*(1−0,9)2+4*(2−0,9)2+1*(3−0,9)2 | |
s2= |
| =0,556667 |
| | 30 | |
s=0,7461
mediana = 1
14 mar 12:46