wyznacz liczby.
Natek: 2. Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. wyznacz te liczby wiedząc, że suma pierwszej i
czwartek wynosi 36, a suma drugiej i trzeciej liczby wynosi 24. Jeśli potrzeba wykonaj rysunek
pomocniczy.
14 mar 12:21
aniabb:
aq+aq
2=24
36q = 24(1−q+q
2)
3q=2−2q+2q
2 na jedną strone i delta
14 mar 12:26
Natek: Oznaczmy podane liczby przez 2 a,aq,aq i 3 aq . Mamy zatem dwa równania
{ a+ aq3 = 36 aq+ aq2 = 24.
Jeżeli podzielimy pierwsze równanie przez drugie (żeby skrócić a ) to mamy
3 a(1−+−q−)−= 36− aq(1 + q) 24 2 (1−+−q)(1−−−q+−−q−) = 3− q(1 + q ) 2 1 − q+ q2 3 −−−−−−−−−− =
−− q 2 2− 2q+ 2q2 = 3q 2 2q − 5q+ 2 = 0 Δ = 25− 16 = 9 q = 5−−−3−= 1− ∨ q = 5−+−3−= 2 . 4 2 4
Z pierwszego równania mamy wtedy odpowiednio
a + a−= 36 ⇒ 9a−= 36 ⇒ a = 32 8 8 a + 8a = 36 ⇒ a = 4.
Daje to nam dwa ciągi
14 mar 12:43
selw: Dlaczego aq?
23 kwi 11:09