prosze o pomoc
cze: A,B ⊂Ω są zdarzeniami losowoymi takimi że prawdopodobieństwo zdarzenia A jest trzy razy większe
od prawdopodobieństwa zdarzenia B. oblicz wartość tych prawdopodobieństw, wiedząc że
P(A'\B)=19 oraz zdarzenia A i B są rozłączne.
14 mar 12:12
aniabb: P(A) = 3 P(B)
P(A'\B) = 1−P(AuB) = 1/9
P(AuB) = 8/9 = P(A) + 3 P(A)
P(A)= 2/9
P(B) =6/9
14 mar 12:19
cze: dziekuję ślicznie
14 mar 12:20
cze: mały bład się wkradł w twoje obliczenia aniu bo tam powinno być 3 P(A)= P(B) i ostatecznie
wychodzi odwrotnie tzn. P(A)=2/3 i P(B)=2/9 ale i tak dziękuję za rozjaśnienie umysłu
14 mar 12:25
aniabb:
P(A) = 3 P(B)
P(A'\B) = 1−P(AuB) = 1/9
P(AuB) = 8/9 = 3 P(B) + P(B)
P(B)= 2/9
P(A) =6/9
14 mar 12:27